«

»

Van SBS Kermt tot Facebook Londen

Oud-leerling Brend Chesny was gisteren te bewonderen in het Belang van Limburg. KNAP!

We delen dit graag met jullie.

 

U hoort nog van hen

Brent Chesny werkt voor Facebook in Londen

“Zelfs tegenover vrienden kan ik niet vrijuit spreken”

Je moet van goeden huize zijn om toegelaten te worden tot de keurtroepen van Mark Zuckerberg. De 23-jarige Hasselaar Brent Chesny ging in februari aan de slag als software engineer bij Facebook in Londen. Maar wat hij daar precies doet?

“Zelfs tegenover mijn vrienden kan ik niet vrijuit spreken over mijn werk”, zegt Brent Chesny.

Joos MEESTERS

Brent Chesny: met zijn naam hebben ze alvast weinig moeilijkheden in Londen. “Het is oorspronkelijk een Poolse naam, maar mijn vader heeft de schrijfwijze laten veranderen van Szczesny naar Chesny, om het wat eenvoudiger te maken.”

Wanneer is je fascinatie voor computers ontstaan?

“Ik heb die meegekregen van mijn vader. Rond mijn veertiende ben ik begonnen met programmeren. Eerst waren dat websites. In mijn vrije tijd hield ik van programmeren en op school vond ik wiskunde een fijn vak. Die combinatie heeft gemaakt dat ik aan de UHasselt informatica ben gaan studeren.”

Blijkbaar ging het je goed af, want je bent afgestudeerd summa cum laude. Hoe ben je bij Facebook terechtgekomen?

“Het sprak me al lang aan om bij een groot technologiebedrijf te werken, maar ik beschouwde het nooit echt als een mogelijkheid. Tot ik via een kennis in contact ben gekomen met een recruiter. Die was op zoek naar studenten die interesse hadden in een stage bij Facebook. Na twee technische voorrondes ben ik geselecteerd. Die stage heb ik succesvol kunnen afronden waarna ze me een voltijds contract hebben aangeboden.”

Wat doe je?

De sfeer onder de werknemers is heel speciaal. Je kunt om het even wie aanspreken voor hulp, iedereen is bereid om te helpen Brent CHESNY

“Ik werk als software engineer, voor het toevoegen van nieuwe en het onderhouden van bestaande functionaliteiten. Ik werk met mijn team vooral aan privacygerelateerde zaken. Op dat vlak zijn er vandaag heel wat interessante uitdagingen. Boeiende werkdagen dus.”

Dat klinkt een beetje voorgekauwd.

“Toch niet (lacht). Maar ik kan niet echt in detail treden. Ik moet wat vaag blijven, onder meer vanwege de concurrentie.”

Iets anders dan. Heb je Facebookbaas Mark Zuckerberg al ontmoet?

“Normaal werk ik in Londen, waar we met 1.200 à 1.300 mensen van overal ter wereld op kantoor zitten. Maar als onderdeel van het bootcamp toen ik hier begon ben ik twee weken naar het hoofdkantoor in Silicon Valley geweest. Ik heb Zuckerberg daar toen wel zien rondlopen, maar niet met hem gesproken.”

Bedrijven als Facebook hebben de naam dat ze een losse bedrijfscultuur hanteren. Klopt?

“Ja, absoluut. Je krijgt heel veel vrijheid en autonomie om je werk uit te voeren. We hebben niet echt uren, zolang ons werk maar een bepaalde impact heeft. De sfeer onder de werknemers is heel speciaal. Je kunt om het even wie aanspreken voor hulp, iedereen is bereid om te helpen.”

Is het een toffe werkomgeving?

“Zeker. Wij zitten heel centraal, dichtbij Oxford Street. We hebben ’s morgens, ’s middags en ’s avonds gratis ontbijt, middag- en avondeten. Dat maakt het wel aangenaam. Poolen, pingpong, dat kan allemaal. Het wordt vaak voorgesteld als een speeltuin, maar uiteindelijk moet het werk natuurlijk gedaan zijn.”

Hoe zie je carrière evolueren?

“Ik zie dit vooral als een opportuniteit om veel te leren in mijn prille carrière. Ik ben niet van plan om hier jaren te blijven. Mijn vriendin zit in haar laatste jaar chemie en het is mijn plan om terug te keren naar België als zij afgestudeerd is. Londen valt zeker mee. Maar zo’n wereldstad is toch wat hectischer dan het rustige Limburg. Fijn voor een tijdje, maar ik zie me hier niet mijn hele leven blijven.”

Limburg krioelt van het jong talent. Elke dinsdag stellen we iemand voor van wie u zeker nog gaat horen. Heeft u zelf een kandidaat in gedachten? Mail dan naar uhoortnogvanhen@hetbelangvanlimburg.be.

   Brent Chesny

  • 23 jaar
  • Afkomstig van Hasselt, woont in Londen
  • Van juni tot september 2017: stage bij Facebook Londen
  • Werkt sinds februari 2018 als software engineer bij Facebook Londen
  • Schoolcarrière: – Stedelijke basisschool Kermt- Virga Jesse College Hasselt- Master informatica UHasselt
  • Behaalde met zijn team de eerste plaats in de Vlaamse programmeerwedstrijd in 2015
  • Zoon van Ronny Chesny en Frieda Creeten
  • Heeft een relatie met Felien Reniers
  • linkedin.com/in/brentchesny/

De vlugge vragen

Ben je zelf een fervent Facebookgebruiker?

“Dat valt mee. Ik zet er zelf niet zo veel op, maar ik gebruik Facebook wel om op de hoogte te blijven.”

Waar hoop je over tien jaar te staan?

“Dan hoop ik mijn kennis te kunnen toepassen in een Belgisch bedrijf, weer wat dichter bij de familie, om daar dan het verschil te kunnen maken.”

Betaalt Facebook goed?

“We worden goed betaald, dat ontken ik niet. Ze moeten hun talenten kunnen bijhouden, anders zou het niet lukken. Maar Londen is niet zo’n goedkope stad. Ik betaal 1.600 pond (1.820 euro) per maand voor een eenslaapkamerappartement. Of er dan nog iets overblijft? Laat ons zeggen dat ik, na aftrek van al mijn maandelijkse kosten, ongeveer de helft van mijn loon kan sparen.”